Danmark “på piller”

DR2 har sendt  3 programmer om danskernes (over)forbrug af medicin. Det første har handlet om overforbrug af antidepressiv medicin, det andet om smertestillende medicin, og det trejde om ADHD medicin. Jeg synes faktisk som udgangspunkt at det var nogle gode og relevante udsendelser , da jeg tror at der i Danmark bliver spist for meget medicin. I gennemsnit spiser eksempelvis hver eneste dansker 186 hovedpine piller om året, hvilket jeg synes lyder helt ekstremt! Men omvendt forstår jeg det egenligt godt for når jeg tænker på min egen omgangskreds er der flere som meget ofte tager panodiler mv. til hverdag. Så jeg synes at det på mange måder er en god, og aktuel debat at få igang.

Jeg må nu bare sige at jeg syntes at programmet om overforbruget af ADHD-medicin var under al kritik. Diagnosen ADHD blev fremstillet som en diagnose man bare kan hive ned fra en hylde via. et lille sprøgeskema og en kort samtale. Der skal ikke herske nogen tvivl om at der sikkert er mennesker som får en ADHD diagnose og dertil følgende medicin, som ikke burde få hverken en diagnose eller medicin. Men der altså mange mennesker som har store vanskeligheder i deres liv, for hvem en diagnose og medicin er en kæmpe hjælp.  ADHD medicin blev fremstillet meget subjektivt, som at det kun var noget der gavnede meget få, og at det primært gjorder skade.Det kan virkelig gør mig meget vred! Det får mig også til at tvivle på min egen diagnose, og jeg frygter hvad mine omgivelser mon tænker om min diagnose og medicin? Jeg synes det er et handicap i sig selv at have et usynligt handicap som så mange har fordomme overfor, og det her program har i hvertfald ikke gjort det lettere for mig at være åben omkring mit handicap. Jeg synes fx. i forvejen at det er meget ubehageligt at skulle tage min medicin i skolen og andre “offentlige” steder, og derfor skal jeg altid tænke på hvordan jeg kan skjule det. Jeg har før været udsat for flere episoder hvor nogen “opdagede” mig mens jeg var i færd med, at tage min medicin, som stillede spørgsmålstegn ved det, og det var meget ubehageligt.

Jeg synes at ADHD-foreningen m.fl. gør et stort arbejde for at udbrede kendskabet til ADHD og at udrydde fordommene. Men efter sådan et program sad jeg tilbage, og tænkte at det arbejde er sat tilbage pga. sådan en udsendelsen. Jeg kan ikke lade vær med at undre mig over at Anders Stjernholm er ambassadør for ADHD-foreningen, når han vælger at lave sådan et program. Jeg forstår slet ikke at han egenligt selv tror på sin diagnose, når han selv har fået den stillet på 25 minutter… Det ville jeg i hvertfald ikke gøre.

Hvis du selv skulle få lyst til at se programmet linker jeg til det her; http://www.dr.dk/tv/se/danmark-pa-piller/danmark-pa-piller-3-3

2 thoughts on “Danmark “på piller”

  1. Den stille pige

    Det er ingen skam at være nødt til at tage medicin, men det er en skam ikke at tage den, når man har behov for den 😉

    Jeg har ikke fulgt så meget med i udsendelser om Danmark på piller, men jeg har mere fulgt debatten. Og der var bl.a. en overlæge i psykiatri, der blev interviewet til udsendelsen om depression, og hans interview valgte DR så at skrotte. Måske fordi hans holdninger ikke passede ind i den måde DR havde tænkt sig at fremstille danskernes (mis)brug af piller på. DR har udelukkende fokuseret på det negative omkring brugen af piller, og ikke på, at det for en hel del mennesker kan være en livsnødvendig at få medicin. Og det er lidt trist, at DR vælger at fremstille tingene så ensidigt. Det klæder ikke DR at være så populistiske, så de falder for den slags billige kneb, men hvad fanden det giver masser af omtale og stjæler tv- tid fra de øvrige konkurrenter.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s